RED DRAGON

Αν υπάρχει ένα είδος δράκου που θα μπορούσαμε να τον θεωρήσουμε σαν το αντιπροσωπευτικό είδος των Ευρωπαϊκών δράκων δεν θα ήταν άλλος από τον μεγάλο Πύρινο Κόκκινο Δράκο!

Μερικά από τα χαρακτηριστικά αυτού του δράκου τα προδίδει και το όνομα του. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά είναι το μέγεθος του που φτάνει σε κολοσσιαία μεγέθη. Μία εξίσου εντυπωσιακή ιδιότητα του είναι η φλεγόμενη ανάσα του

Γλώσσες φωτιάς βγαίνουν από το στόμα του κατά βούληση καίγοντας τα πάντα στο πέρασμα του. Ο δράκος αυτός έχει έξι μέλη. Τέσσερα δυνατά πόδια και δύο πελώριες μεμβρανοειδείς φτερούγες χάρη στις οποίες μπορεί να πετάει ψιλότερα από οποιαδήποτε πτηνό. Το σώμα του θυμίζει ερπετό και είναι καλυμμένο με χοντρά λέπια τόσο σκληρά που δεν μπορούν να τα διαπεράσουν τα κοινά ανθρώπινα όπλα. Ο λαιμός του είναι μακρύς και στηρίζει ένα μεγάλο κερασφόρο κεφάλι, ενώ καταλήγει σε μια μακριά ουρά με αγκάθια που τον βοηθά τόσο για επιθετικούς σκοπούς όσο και στο πέταγμα.

O Κόκκινος Δράκος θεωρείται από τους πιο αρχαίους δράκους που έχουν υπάρξει και ένας από τους πιο γνωστούς συμβολισμούς του είναι αυτός του φύλακα τεράστιων θησαυρών. Χτίζουν τις φωλιές τους με χρυσό και πολύτιμους λίθους στις πιο απομακρυσμένες γωνιές του πλανήτη για να είναι δύσκολο στους κλέφτες να τις βρουν. Αλίμονο σε όποιον τολμήσει να αρπάξει κάτι γιατί ο δράκος θα ψάξει για τον κλέφτη μέχρι την άκρη της γης καθώς είναι παθιασμένος με τα πλούτη του αλλά και γιατί το θεωρεί ύψιστη προσβολή. Η επιθετικότητα τους είναι ακόμα ένα από τα χαρακτηριστικά τους. Τους αρέσει πολύ η ανθρώπινη σάρκα και δεν θα διστάσουν να επιτεθούν σε κάποιον ιππότη τόσο για να μετρήσουν την δύναμη τους ,όσο και να του αποσπάσουν τα πλούτη του. Όπως λένε οι ίδιοι «αν θέλουν οι άνθρωποι να μην τους επιτιθόμαστε γιατί είναι φτιαγμένοι από σάρκα και χρυσό?»

Ο Κόκκινος Δράκος είναι γνήσιο σύμβολο δύναμης και υπεροχής. Το χρησιμοποιούσε ο ρωμαϊκός στρατός στα λάβαρα του, όπως και πολλοί ευγενής και βασιλιάδες σαν οικόσημο των οικογενειών και των βασιλείων τους. Ακόμα και σήμερα η σημαία της Ουαλίας έχει σχεδιασμένο ένα Κόκκινο Δράκο πάνω της.

Όπως είναι φυσικό, αυτό το είδος δράκου υπήρξε μεγάλη έμπνευση για τους λαογράφους της Ευρώπης, με μεγαλύτερη απήχηση στην Αγγλία και φυσικά στην Ουαλία. Ένας από τους πιο γνωστούς μύθους είναι αυτός της προφητείας του γνωστού μάγου Μέρλιν(Merlin

Σύμφωνα λοιπόν με την ιστορία αυτή ο βασιλιάς Βόρτιγκερ(Vortigern) ήθελε να χτίσει ένα απόρθητο φρούριο σε ένα ύψωμα στην πεδιάδα του Σάλσμπουρι(Salisbury). Ανέλαβαν λοιπόν το έργο αυτό οι καλύτεροι μασόνοι τις περιοχής αλλά το έργο που έφτιαχναν το πρωί γκρεμιζόταν κατά την διάρκεια της νύχτας.

Συμβουλευόμενος τους αστρολόγους της εποχής πήρε το χρησμό πως πρέπει να βρέξει τους βράχους, πάνω στους οποίους θα χτιζόταν το κάστρο, με το αίμα ενός πεντάχρονου αγοριού, που δεν έχει θνητό πατέρα. Μόνο σε ένα παιδί ταίριαζε αυτή η περιγραφή που δεν ήταν άλλος από τον Merlin. Για να γλιτώσει από τον θάνατο το αγόρι έδωσε την εξής προφητεία στο βασιλιά. Πως αν σκάψει την γη και αποξηράνει την λίμνη που θα συναντήσει από κάτω, θα βρει δύο πελώριους δράκους να ξεκουράζονται την ημέρα άλλα να μάχονται με τέτοια δύναμη την νύχτα που προκαλούν σεισμούς, γκρεμίζοντας τα τείχη που προσπαθούσε ο Βόρτιγκερ να χτίσει. Οι οδηγίες του μάγου ακολουθήθηκαν και όντως βρήκαν τους δράκους να μάχονται ώσπου ο δικέφαλος λευκός δράκος έσφαξε τον κόκκινο και εξαφανίστηκαν και οι δύο.

Ο βασιλιάς ρώτησε τον Merlin για το νόημα των δύο δράκων ο οποίος του απάντησε πως ο λευκός δικέφαλος δράκος συμβόλιζε τους δύο νεότερους γιους του βασιλιά Κονστάνς(Constance), που ήταν αποφασισμένοι να τον διώξουν από την βασιλεία. Μετά το λόγο του εξαφανίστηκε για να γλιτώσει από την μανία του Βόρτιγκερ που ήθελε να τον σκοτώσει.

Λίγο καιρό αργότερα οι δύο πρίγκιπες αιφνιδίασαν τον Βόρτιγκερ στο καινούριο του ανάκτορο και ανέκτησαν τον θρόνο του πατέρα τους. Αργότερα ένας από τους δύο πέθανε και ο άλλος υιοθέτησε και το όνομα του αδερφού του. Έτσι το νέο του όνομα ήταν Ούθερ Πέντραγκον(Uther Pendragon), βασιλιάς της Αγγλίας.red dragon

Βλέπουμε καθαρά σε αυτή την ιστορία τον συσχετισμό των βασιλιάδων με τους δράκους μια επαναλαμβανόμενη τακτική ώστε οι αυτοκράτορες να παίρνουν τα χαρακτηριστικά και τους συμβολισμούς που κρύβει ο δράκος. Στην περίπτωση αυτή ο τυραννικός βασιλιάς συμβολίζεται ως κόκκινος δράκος ενώ οι λυτρωτές ως λευκοί. Μάλιστα το ίδιο το όνομα του βασιλιά Πέντραγκον σημαίνει κεφαλή δράκος.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: